Teglhuset

Historien om ‘Den Gamle Prestegård’

‘Den Gamle Prestegård’ ligger i det 12. kvartal, midt i hjertet av Gamlebyen i Fredrikstad og er et bygg med lokal historie som strekker seg helt tilbake til 1720-tallet 

I 1764 skal tomten ha vært eid av en madame Qvist. Gården var omtrent 4 meter høy og i god stand. Da gården brant ned i 1830 var den eid av en juridisk embetsmann ved navn Niels Bjerregaard Hjort.

Fredrikstad har flere ganger opplevd bybranner opp gjennom tidene. Bygningen i Færgeportgaten 78B (der Den Gamle Prestegård og Teglhuset ligger nå) ble gjenoppbygd etter en stor bybrann i 1830. Gården var da eid av Fredrikstad by og sognepresten hadde den som sin bolig, derav navnet “Den gamle Prestegård”. I 1855 ble gården solgt til familien Ramm. Ove Engelsen Ramm var ordfører, politiker og advokat i Fredrikstad mellom 1883 – 1886.

I 1949 ble gården omgjort til en restaurant og skjenkested – kalt “Tamburen”. Det var et populært sted på 1960- og 70-tallet. I dag drives Tamburen i kjelleren i Den Gamle Prestegård

VÆRK holder til i Den Gamle Prestegården og Teglhuset. Restauranten VÆRK har ærverdige og historiske selskapslokaler, og ønsker å skape autentiske matopplevelser ved å ha fokus på rene kvalitetsråvarer og en god atmosfære. Det historiske interiøret i restauranten ble designet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg (Oslo Rådhus).

Teglhuset var tidligere en del av Østre Fredrikstad Meieri, hvilket gjenspeiles i interiøret. Det inneholder en flott kulturscene for musikk, revy og teater og kan tilpasses ulike typer arrangementer året rundt – spesielt populært til selskap, bryllup eller kurs og konferanse.